Domowa kuchnia polska Wersja niemiecka
Cena:32,00 PLN
Cena rynkowa: 36.00 PLN
Produkt dostępny!
Polecamy także
-
-
60,30 PLNCena rynkowa: 67.00 PLN
-
78,00 PLNCena rynkowa: 88.00 PLN
-
54,60 PLNCena rynkowa: 65.00 PLN
-
- Opis produktu
- Dane szczegółowe
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.
Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.
W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
-
- 1 AUTOR:
- Praca zbiorowa
-
- 2 data wydania:
- 2012
-
- 3 format:
- 17x24,5 cm
-
- 4 LICZBA STRON:
- 128
-
- 5 Okładka:
- broszura
-
- 7 WYDAWCA:
- Festina