loadingimg

Wczytuję dane...
40 przepisów Królowej Fasoli
    •  
    • poprzedni
    • następny
    •  
Cena:55,58 PLN
Cena rynkowa: 65.00 PLN
Produkt dostępny!
  • Wydawca: editions spotkania
  • Realizacja zamówienia: 3 dni

średnia: 0.0  ocen: 0
  • Opis produktu
  • Dane szczegółowe
Pierwsza z serii "Polskie smaki Mikołaja Reya" ​ niezwykła książka kucharska.

Mikołaj Rey – francuski kucharz polskiego ​pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu "MasterC​hef" – oraz Janina Molek – „Królowa Fasoli” z doliny Dunajca – przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.
Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, by nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę.

Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.

Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli.

„Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!”

A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli.”
Mikołaj Rey

„Z dzieciństwa pamiętam, że chociaż w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, że z fasoli.

Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego Pięknego Jasia.”
Janina Molek
    • Autor: 
    • Rey Mikołaj, Molek Janina
    • Format: 
    • 19.0x25.5cm
    • ISBN: 
    • 9788379651726
    • Objętość: 
    • 104
    • Oprawa: 
    • Twarda
    • Rok wydania: 
    • 2016
    • Tematyka: 
    • Kuchnia Diety